poniedziałek, 19 czerwca 2017

Placki owsiane z truskawkami i bananem

Bardzo dobre placki na śniadanie, przed lub po treningu albo kiedy się chce:)
Na takie placuszki z truskawkami mam kilka sposobów. Można kupić gotową mąkę owsianą. Albo zmielić płatki malakserem. Można też nie bawić się w ceregiele, zalać płatki ciepłym mlekiem niech napęcznieją trochę, wymieszać z jajkami. 
Do smażenia można użyć oleju rzepakowego, kokosowego albo klarowanego masła. Na maśle smakują najlepiej. Kiedy nie mam klarowanego, do oleju dodaję łyżeczkę zwykłego. Bardzo dobre placki owsiane.
Lecę do pracy z dużą dawką energii na długo:) 




składniki ( na ok. 6 - 8 sztuk) : 

- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- pół dojrzałego banana
- łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
- 8-10 truskawek
- pół szklanki mleka (może być roślinne) lub jogurtu
- szczypta sody (ok. 1/8 łyżeczki) 
- szczypta soli (na czubku łyżeczki)

olej kokosowy, rzepakowy lub klarowane masło do smażenia.

Płatki owsiane zmielić w malakserze na mąkę lub pozostawić w całości i zalać mlekiem lub jogurtem. Odstawić na 10 - 15 minut do napęcznienia.
Banana dobrze rozgnieść widelcem.
Płatki, banana i jajko, sodę, cukier i sól wymieszać mikserem.
Truskawki pokroić w plastry. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać możliwie równe porcje ciasta. Smażyć na niebyt dużym ogniu, szybko się przypalają, nie trzeba czekać do ścięcia ciasta z wierzchu. Od razu nakładać na placki plastry truskawek.  Warto zaopatrzyć się w szeroką łopatkę do przewracania. Smażyć po obu stronach do lekkiego zrumienienia.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)


1 komentarz :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */